Who Was Paraskevi Kyrias?

Few women have undertaken what Paraskevi D. Kyrias (Parashqevi D. Qiriazi) achieved in her lifespan. In 1880, the tenth and youngest child of Dhimitri and Maria was born in the vilayet of Monastir in the Ottoman Empire. As a child she learned to speak five languages...

Kush ishte Parashqevi Qiriazi?

Pak gra kanë arritur të bëjnë atë që Parashqevi D. Qiriazi mori përsipër dhe arriti gjatë jetës së saj. Fëmija i dhjetë dhe më e vogla e Dhimitrit dhe Maries, lindi në 1880 në vilajetin e Manastirit, në Perandorinë Osmane. Në fëmijëri Parashqevia mësoi pesë gjuhë dhe...

Shkolla e Vashave dhe Normalja e Elbasanit

Ky punim është një studim përqasës dhe një përpjekje e qëllimshme për të vënë në krah të njëra-tjetrës dy shkolla të njohura të sistemit arsimor shqiptar, por dhe dy realitete kulturore me ndikim të madh e të gjerë. Kjo përqasje dhe vënie përballë njëra-tjetrës i...