Articles & Media

To view articles by topic or author, click here. Follow us on Facebook here.

Who Was Paraskevi Kyrias?

Who Was Paraskevi Kyrias?

Few women have undertaken what Paraskevi D. Kyrias (Parashqevi D. Qiriazi) achieved in her lifespan. In 1880, the tenth and youngest child of Dhimitri and Maria was born in the vilayet of Monastir in the Ottoman Empire. As a child she learned to speak five languages...

read more
Kush ishte Parashqevi Qiriazi?

Kush ishte Parashqevi Qiriazi?

Pak gra kanë arritur të bëjnë atë që Parashqevi D. Qiriazi mori përsipër dhe arriti gjatë jetës së saj. Fëmija i dhjetë dhe më e vogla e Dhimitrit dhe Maries, lindi në 1880 në vilajetin e Manastirit, në Perandorinë Osmane. Në fëmijëri Parashqevia mësoi pesë gjuhë dhe...

read more

“Pyet breznitë që qenë më parë, vraje mendjen për sa të thanë të parët. Jemi të djeshëm, shumë pak dimë, pse si hije janë ditët tona mbi këtë tokë. Do të mësojnë dhe ty do të thonë, nga zemra kështu do të të tregojnë.” —Jobi 8.8-10

Read more

Vlera e historisë

"Pyet breznitë që qenë më parë, vraje mendjen për sa të thanë të parët. Jemi të djeshëm, shumë pak dimë, pse si hije janë ditët tona mbi këtë tokë. Do të mësojnë dhe ty do të thonë, nga zemra kështu do të të tregojnë." —Jobi 8.8-10

read more

Forgotten Gjerasim Qiriazi

"Gerasim Kyrias was a Renaissance patiot who, I believe — more than anyone else — has been buried by the dust of forgetfulness" (from Shkrime Pedagogjike, edited by B. Dedja), published in 1966, p. 51. "Gjerasim Qiriazi ka qënë patriot i rilindjes, që, besoj, më shumë...

read more

A.Tomsoni dhe historia e [L]librit shqip

Po ju shkruaj këto radhë të nxituara për t’ju siguruar se çështja e botimit toskërisht e greqisht të Proverbave, që jua kam propozuar, është pikërisht ashtu siç thoni ju: një mjet për t’i shtyrë shqiptarët që të lexojnë në gjuhën amtare dhe një ndihmë e vlefshme për...

read more

“Informacione” nga Sigurimi i Shtetit për ungjillorët

Dosjet e Sigurimit përmbajnë informacione me vlerë për historinë e krishterimit në Shqipëri, përmbajnë informacione të qenësishme për raportet me pushtetin e kohës dhe qëndrimin e tyre ndaj këtij pushteti, gjithashtu përmbajnë edhe të dhëna me interes shkencor për...

read more
Dosjet e Sigurimit të Shtetit shqiptar dhe ungjillorët

Dosjet e Sigurimit të Shtetit shqiptar dhe ungjillorët

Materiali që kemi lexuar dhe studiuar, i vënë në përdorim nga Arkivi i Ministrisë së Brendshme (AMB), institucion që ruan të drejtën mbi këtë material sekret shtetëror, përbëhet nga 4 dosje të çelura në vite të ndryshme: Dosja e parë, që është përpiluar në 30 tetori...

read more

Shkolla e Vashave dhe Normalja e Elbasanit

Ky punim është një studim përqasës dhe një përpjekje e qëllimshme për të vënë në krah të njëra-tjetrës dy shkolla të njohura të sistemit arsimor shqiptar, por dhe dy realitete kulturore me ndikim të madh e të gjerë. Kjo përqasje dhe vënie përballë njëra-tjetrës i...

read more

Disclaimer

The IAPS  blog is a place to publish articles of interest about Albanian-Protestant history (or anything remotely connected to it that we find relevant). History is fraught with differences of opinion, even between the best historians; therefore the content published on this blog is not an indication of approval from the IAPS concerning its political, religious, social or any other views, or concerning its scholarly accuracy. For more information about our aims, views, intents, etc., see our list of Frequently Asked Questions.

Copyright Information

The articles posted on the IAPS website are not the intellectual copyright property of the IAPS, but of the individual authors of each post. Please do not reproduce or publish content from this blog without the express written permission from its author(s), unless quoting small portions for reviews or scholarly papers.